sobota 4. srpna 2012

...Legoland Německo...

...letošní dovolenou jsme se rozhodli strávit v Německu. Náš syn Filip je blázen do těch malinkatých plastových kostiček, zvaných LEGO, které se u nás válí prakticky všude. A které mě opravdu vytáčí, když na ně třeba šlápnu nebo najdu v pračce nebo v posteli. Takže volba byla jasná. Legoland Deutchland v Gunzburgu. Před l3 lety, ještě za svobodna, jsme s manželem (tehdy ještě s klukem) projeli o dovolené Dánsko na kole. Navštívili jsme Billund, kolébku lega a tamnější Legoland. Moc se nám tam tehdy líbilo.

...z domu jsme vyrazili bez jákýchkoli plánů se stanem, kolama na střeše a autem narvaným k prasknutí. Ubytovali jsme se v kempu v Leipheimu, městečku vzdálenému od Gunzburgu asi 10 km. Nádherný kemp, ideální pro děti! Vlastně farma. Byli tam koně, kozy, králíci...hřiště, jízdárna, obrovská herna ze stodoly. V heuhotelu spali lidé na seně. Vzadu pak malé štěrkoviště s čisťounkou vodou.
...západ slunce za štěrkovištěm v kempu v Leipheimu...
...po dešti...

...Lego...
...v roce 1932 začal chudý dánský tesař z městečka Billund Ole Kirk Christiansen vyrábět dřevěné hračky. Tak vznikla firma Lego group. Název Lego je odvozen z dánského "leg godt", to znamená "hraj si dobře".
...v roce 1947 obdrželi Christiansen se synem vzorek kostek od britské společnosti Kiddicraft. Samojistící kostky byly vynálezem britského dětského psychologa Hillary Harryho Fishera Page. Roku 1949 vyrobili v Billundu první podobné tzv.automaticky spojitelné kostky. Byly z celuloidu a připomínaly tradiční dřevěné kostky, ale měly vylepšení. Držely pohromadě díky výstupkům (anglicky nazývané stud). Tyto kostky neměly valný úspěch. Nedokázaly nahradit tradiční dřevěné. Lego kostky byl dobrý nápad, měl však řadu nedostatků technického rázu. V roce 1954 byly proto přepracovány a vznikly kostky, jaké známe dnes.

...Legoland Deutchland..
...samozřejmě jsem nejdřív pořádně nastudovala diskuse na netu. Lístky jsme si objednali ještě doma přes internet. Jak všichni doporučovali, koupili jsme rovnou roční pernamentku. Vyplatí se už při druhé návštěvě. A jeden den v Legolandu rozhodně nestačí. My tam strávili tři a stejně jsme všude nebyli...

...teď už prohlídka...
Legoland v Německu byl postaven v roce 2002.

...města z kostek...





Benátky

Berlín


...všichni víme, kdo to je...
...spousta atrakcí pro děti i dospělé...











...a postavičky...





...nálada byla super, děti nadšené. Moc jsme si to užili. Fotek i zážitků máme mraky.
Příští rok se chystáme znova (máme tu roční pernamentku) a zase s ubytováním v kempu v Leipheimu.

3 komentáře:

  1. Andrejko, já a dokonce i moje děti už dávno odrostly hraní s Legem (doteď si pamatuji, jak to bolí, když si člověk na kostičku šlápne bosou nohou...), ale moc jsem si užila. Stejně tam jednou pojedeme :o) Lego má své kouzlo prověřené generaci...
    Moc děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotečky-supr dovolená,hned bych jela také:-)Tu lásku k LEGU znám,máme to doma stejné:-)))

    OdpovědětVymazat
  3. No tak to muselo být super! Syn chtěl do Legolandu taky, ale nějak jsme to nezmákli "včas" a dnes už o to nestojí... asi... možná... no, budu se muset ještě raději zeptat, protože fotky jsou to fakt překrásné! Pá, L.

    OdpovědětVymazat